【重口味驚嚇】《常在你左右》阿 Sa肢解林家棟 房客接連自殺

由南燕及唐文康監製、導演邱禮濤執導之本地經典驚慄電影《陰陽路》系列 20 周年紀念作《常在你左右》,已定於 10 月 26 日在港上映,演員方面有古天樂、張智霖 ( Chilam )、林家棟、蔡卓妍 ( Sa )、佘詩曼、林雪、苑瓊丹、雨僑及「龍婆」羅蘭等等。

BG  11859.JPG

今次 Chilam 在片內飾演一名的士司機,因為一次交通意外引來牽然大波,導致多人傷亡,其中一幕講述他在車禍後入住阿 Sa 開設的度假屋,但卻遇上一宗又一宗的房客自殺事件,當中包括林家棟,他助阿 Sa 而將家棟肢解再棄屍大海。
Chilam 的角色性格是思想負面,所以演繹時都有點難度,「我未做過的士司機嘅角色,而電影中車禍後有一種贖罪的心態,最難演繹係我並唔係經常帶住罪惡感嘅人,我比較正面,好灰暗嘅一面係要好用心去諗出嚟。」
Chilam 為了演活的士司機角色,一度積極增肥,「我眼見世界各地嘅的士司機都唔會 fit 到有六嚿腹肌,因為坐得多,通常有個肚腩,所以增肥符合角色,第一係職業,同埋呢個人唔可以 sharp,所以係一滴化妝都冇,盡量搞到個狀態似角色。」

BG  14970.JPG

Facebook專頁 : 給我一個看電影的理由 https://www.facebook.com/reasonformovie )

Leave a Reply

Your email address will not be published.