【不惜工本】《海豹獵金隊》反轉軍規水底玩命 首批劇照釋出

一提到海豹突擊隊,通常只會聯想到反恐、打仗。

不過,這班精英中的精英,任務其實非常多元化;例如扮記者潛入敵陣、揸坦克碌水同水底尋寶!《颶風中心》(Into the Storm)導演史提芬奎爾(Steven Quale),上次玩龍捲風,災難冒險夾雜親情愛情,於全球大獲好評。他不但贏得觀眾讚賞,更得到法國鬼才電影人洛比桑(Luc Besson)賞識,拉攏他成為合作伙伴,一齊炮製以海豹突擊隊為主角的《海豹獵金隊》(Renegades),帶觀眾深入戰場尋寶。

M 389_LK-16717.JPG

影片以90年代的波斯尼亞戰爭為背景,為了保持真實感,拍攝隊伍特意於德國及克羅地亞取景。單是在克羅地亞的製作費,已高達700萬歐羅。同時,影片亦得到當地政府支援拍攝軍事場面,可謂不惜工本。軍事迷更可以在大銀幕飽覽一系列軍事武器,如南斯拉夫M-84第三代坦克、蘇聯米格-21戰鬥機、蛙人作戰裝備等。

幕後由兩個重火力大師掌舵,幕前亦有一班MAN爆演員擔綱,包括:《戰狼300:帝國崛起》(300: Rise of an Empire)蘇利文史達普頓(Sullivan Stapleton)、《鼓動真我》(Whiplash)金像男星J.K.西蒙斯(J.K. Simmons)、《吸血新世紀》(Twilight)系列查理布尼(Charlie Bewley)等。而在《銀翼殺手2049》(Blade Runner 2049)演出的索爆荷蘭女星西維亞荷絲(Sylvia Hoeks)更會擔任女主角,不知她會否令海豹突擊隊5位成員分心呢?

M 459_LK-26618.JPG

火爆兄弟  反轉軍規 深入水底城  玩命奪金

一支5人組成嘅海豹突擊隊,原本要低調執勤,點知一個唔覺意就反轉咗敵方基地,連指揮官都唔知好嬲定好笑。被循例停職嘅5人組,隨即發現有批價值3億美元嘅黃金竟然沉喺敵陣湖底;於是佢哋又試自把自為,諗住做單大嘢,起番批金幫助當地人民。但咪以為尋寶好簡單,水深150呎,10個鐘時間,仲要隨時被狙擊,九死一生都未足以形容當中嘅危險!正當佢哋埋首打撈寶藏,敵軍其實已經喺水面發動攻勢!氧氣幾乎用盡嘅突擊隊如果再唔撤離,就勢必淪為炮灰……

image015.jpgimage014.jpg

Facebook專頁 : 給我一個看電影的理由 https://www.facebook.com/reasonformovie )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *